Gast in huis - verhaal over een succesvol project
Ria Boerboom en een Soedanees gezin

Het project Gast in huis (sinds 2001) van de werk­groep Kerk en Vluchtelingen in Duiven-Westervoort beschikt over meer dan 25 adressen.

“Van al het vrijwilligerswerk dat we voor de kerk doen, is dit het laatste wat we zullen op­ge­ven.” Vol enthou­sias­me vertellen Ria en Nol Boerboom over het vluch­te­lingengezin uit Soe­dan waaraan zij gekoppeld zijn in het project Gast in Huis.

“Elke week bezoeken wij hen in het AZC. We komen er om hen de Nederlandse taal te leren, maar eigenlijk leren we van hen En­gels. We gaan er met ver­schrikkelijk veel plezier heen. We lachen veel.” Er is in de afge­lo­pen periode een hechte vriendschap ont­staan. De geregelde door Ria en Nol trouw afgelegde be­­zoeken hebben een sfeer van respect gecreëerd, waarin bin­nen de gegeven omstan­dig­he­den veel mogelijk is. “Het is voor ons erg leerzaam. We leren van hen over de islam. Hun cul­­­tuur en hun gebruiken zijn zo anders dan de onze, dat het op een prettige manier ons le­ven rela­ti­veert.” Ze noemen als voorbeelden het intense gebeds­leven van deze mensen en de ma­nier waarop ze met li­cha­melijke reinheid omgaan. “We hebben het gezin een keer bij ons thuis te eten gevraagd. Nadat de man klaar was, stond hij op van tafel en we hebben hem niet meer teruggezien. Volgens de Nederlandse etiquette is dat onbe­leefd. De man wilde na de maaltijd zijn handen was­sen om rein te worden. Na de wassing keert hij dan ook niet meer terug naar de eetruimte.” Ze vertellen dit verhaal met pretoogjes.

Als je gastadres wilt zijn dan moet je wel tegen een stoot­je kunnen. Contacten gaan vaak an­ders dan je gewend bent, maar dat is tegelijk het boeiende. “Wij weten niet waarom dit gezin uit Soedan is gevlucht, we hoeven het ook niet te weten. We zijn niet met de juridische kant van hun zaak bezig. We zijn in het project Gaat in Huis ook gewaarschuwd om mensen niet fi­nancieel afhan­ke­lijk te maken. Soms is er een leuke aanleiding om iets voor hen te doen, zo­als onlangs bij de geboorte van hun jongste kindje. We komen ook niet ongevraagd bij elkaar op bezoek.”

Als teken van de bijzondere band die Ria en Nol met dit asielzoekersgezin heb­ben opgebouwd, vertelt Ria het volgende verhaal. “Onlangs vertelde de vrouw van het gezin dat ze regelmatig droomt, dat ze weer te­rug is in Soedan. Ze droomt dan dat wij bij haar lo­ge­ren. Is dat niet prachtig?"

Bron: Ria Boerboom, werkgroep Kerk en Vluchtelingen te Duiven-Westerpoort

Nu is het nog een mooi verhaal.
Wij zullen ons best doen om het project Gast in Huis spoedig op deze site weer te geven.
de redactie 



Deze activiteit maak onderdeel uit van het dossier Gevlucht en vreemdeling

Meld hier eventuele onvolkomenheden